Lubię to

Chaczapuri Adżarskie


Dzisiaj kuchnia gruzińska. Szybki i prosty w wykonaniu chlebek serowy.



Potrzebujemy:
- 250g mąki przennej
- 15g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 160ml maślanki lub jogurtu
- 120g sera feta
- 120g mozarelli
- 3 jajka








Do miski wsypuję mąkę, sól, drożdże, dodaję maślankę i oliwę.

Dokładnie wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykrywam szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.


Fetę i mozarelle kroję na kawałki.

Oba sery mieszam dokładnie w misce.

Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam przez chwilę.

Dzielę na trzy równe porcje.

Każdy kawałek wałkuję na placek grubości ok. 0,5cm.

Brzegi każdego placka zawijam do środka i zaciskam z dwóch stron.

Powstałe "łódeczki" przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, napełniam serem, odkładam przykryte szmatką na ok 15 minut żeby jeszcze trochę podrosły i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.


Gdy już ładnie się zrumienią, wyjmuję z piekarnika, na wierzch każdej wbijam jajko i wstawiam z powrotem na jakieś 3 minuty.
Jajko powinno się lekko ściąć, kładę na wierzch odrobinę masła i gotowe. Jem odrywając kawałki z brzegu i maczając w środku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz