Lubię to

Brownie Migdałowwe


Najwyższy czas podzielić się przepisem na najwspanialszy deser jaki znam. Przepis dopracowywałem przez jakiś czas, aż do poniższego absolutu ;)


Potrzebujemy:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła
- 5 jajek
- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 200g migdałów
- szczypta soli









Cukier łączę z jajkami

Ucieram tak długo aż masa będzie puszysta i napowietrzona (powinny pojawić się bąbelki)

Do miseczki wrzucam masło i pokruszoną czekoladę.

Wstawiam do mikrofalówki na minutę , mieszam, wstawiam na następną minutę i mieszam aż wszystko się połączy.

Dodaję masę czekoladową do utartych jajek z cukrem i mieszam aż wszystko się połączy.

Dosypuję mąkę i szczyptę soli nie przerywając mieszania.

Migdały odrobinę siekam...

...i dodaję do masy. Mieszam jeszcze przez minutę.

W międzyczasie smaruję blachę masłem i wysypuję mąką.
 



Masę przelewam do blachy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.



















Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.

Ciasto powinno mieć z wierzchu skorupkę, w środku być wilgotne a po ugryzieniu klejące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz