Lubię to

Sos BBQ


Lato już w pełni, więc czas na grilla. A jak grill to tylko z sosem BBQ własnej roboty!



Potrzebujemy:
- butelka ketchupu (ok.350g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego (może być winny)
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa
- pieprz cayenne lub tobasco




Cebulę siekam bardzo drobno...











...i podsmażam na oliwie razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku aż wszystko się zezłoci.










Dodaję cały ketchup i mieszam przez chwilę.












Następnie dodaję ocet, sos sojowy, brązowy cukier i pieprz cayenne (ilość zależy od upodobań, ja wolę jak sos jest bardziej słodki niż pikantny, więc daję ok 1/2 łyżeczki dla smaku).









Wszystko duszę na wolnym ogniu 10-15 minut co jakiś czas mieszając.











I gotowe, sos można przechowywać długi czas w słoiku w lodówce, jeśli ktoś chce, można go zmiksować na jednolitą masę i jeszcze raz zagotować. Ja wolę wersję "niehomogenizowaną" :)
















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz