Lubię to

Zupa Krem ze Szparagów


Po dosyć sporej przerwie powracam z prostą i smaczną zupą szparagową.

Potrzebujemy:
- 1 pęczek białych szparagów
- pół kostki rosołowej warzywnej
- 1 żółtko
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz






Szparagi obieram cienko, odcinam zdrewniałe końce, które wyrzucam i główki, które na razie oddam na bok.










Gotuję w niedużej ilości lekko osolonej wody ok 15 minut.











Po tym czasie wyjmuję miękkie już szparagi a do powstałego wywaru wrzucam pół kostki rosołowej.










Szparagi miksuję tak żeby nie było żadnych grudek (można przecisnąć je przez sitko).




























Zmiksowane szparagi dodaję do bulionu i cały czas gotuję na wolnym ogniu.











Do miseczki wrzucam dwie czubate łyżeczki śmietany i jedno żółtko...











...dokładnie mieszam...












...i dodaję do zupy ciągle mieszając.












Wrzucam główki szparagów, dodaję świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.











Gotuję na wolnym ogniu ok5-7 minut.

I gotowe!
















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz