Lubię to

Musztarda domowa


Kolejny przepis z cyklu "zrób to sam". Domowa musztarda jest naprawdę bardzo łatwa w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Można ją przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.


Potrzebujemy:
- 90g gorczycy białej (można wymieszać z czarną)
- 30 ziarenek pieprzu
- 3 łyżki octu winnego
- 30ml wody
- 1 łyżka miodu
- sól
- opcjonalnie oliwa
Gorczycę z pieprzem wsypuję do blendera i miksuję nie za


Przesypuję do miski, dodaję ocet, miód, wodę i trochę soli.










 
Całość dokładnie mieszam.
 
Przekładam do słoiczka i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Opcjonalnie można dodać jeszcze oliwy jeżeli chcemy żeby musztarda była bardziej mazista. Gotowe.










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz