Lubię to

Spaghetti Carbonara


Niezwykle prosta i szybka pasta. Przepis przywiozłem prosto z Rzymu, więc wierzcie mi, iż mitem jest jakoby w carbonarze była śmietana (tak jak serwowują w większości Polskich restauracji).


Potrzebujemy:
- paczka spaghetti
- 3 jajka
- boczek (ok. 8 plasterków 0,5cm)
- ok 50g startego parmezanu
- pieprz








Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie (zazwyczaj info o czasie gotowania na opakowaniu jest bardzo trafne ale i tak polecam sprawdzać co jakiś czas organoleptycznie)








w międzyczasie boczek kroję w plastry a następnie w paski.











Podsmażam na patelni.












Do kubka wbijam jajka, wsypuję parmezan i dodaję pieprz.











Dokładnie mieszam.












Teraz liczy się szybkość!

Ugotowany magaron odcedzam i wrzucam spowrotem do jeszcze gorącego garnka...











...dorzucam boczek...












...zalewam jakami...












...i energicznie mieszam. Jeśli wszystko jest zrobione szybko to jajka powinny się zciąć od jeszcze gorącego makaronu, jeśli tego nie zrobiły można nastawić garnek na mały ogień i mieszać, oczywiście powinny być lekko maziste ale nie surowe.







Przekładam na talerz, posypuję parmezanem i gotowe.
















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz