Lubię to

Schab pieczony z jajkiem


Pyszny pieczony schab nie tylko na Wielkanoc.


Potrzebujemy:
- schab środkowy (ja miałem ok 1kg)
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- nasiona jałowca
- majeranek
- łyżka musztardy
- łyżeczka oleju
- sól
- pieprz



W moździerzu rozcieram nasiona jałowca.












Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku i łyżkę majeranku.

Ucieram wszystko z musztardą i olejem.













Marynatą nacieram dokładnie schab ze wszystkich stron i chowam do lodówki na noc.











Jajka gotuję na twardo.












Schab nacinam nożem do filetowania na całej długości (nie na wylot).











W powstałą "kieszeń" wpycham ugotowane jajka.












Zawijam w rękaw do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut.









Wyjmuję, kroję na plastry i gotowe.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz