Lubię to

Gulasz z Ziemniakami i Gotowaną Marchewką


Drugie podejście Obiadoteki do tematu gulaszu. Trochę bardziej klasycznie niż poprzednio ale nadal wyśmienicie.



Potrzebujemy:
- łopatka wieprzowa 0,5kg
- 6 marchewek
- 1kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 por
- ząbek czosnku
- kostka rosołowa
- odrobina mąki
- olej
- słodka papryka
- szczypta cukru
- rozmaryn
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Mięso kroję w kostkę i obtaczam w mące.











 

W garnku rozgrzewam olej i obsmażam mięso.











 

 Cebulę, pora i dwie marchewki kroję w plastry.












Do mięsa wlewam szklankę bulionu z kostki, wrzucam warzywa, łyżkę słodkiej papryki, trochę rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie, solę i pieprzę. gotuję na wolnym ogni aż mięso będzie miękkie a całość zgęstnieje.







Pozostałe marchewki kroję w kostkę i gotuję w lekko posłodzonej wodzie aż zmiękną.












Odlewam wodę i dodaję łyżkę masła, mieszam na wolnym ogniu aż masło się całkowicie rozpuści.












Dokładnie mieszam aż mąka równomiernie pokryje marchew.












Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości i ubijam tłuczkiem. wszystko układam na talerzu i gotowe.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz