Lubię to

Eklerki z Truskawkami

 Słodkość, do zrobienia której zabierałem się dosyć długo a okazała się nie być taka straszna w przygotowaniu jak myślałem.


Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki
- 250g śmietany kremówki 30%
- 1/3 kostka masła
- 1 szklanka wodu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- tabliczka czekolady
- orzechy włoskie
- truskawki




W garnku podgrzewam szklankę wody i rozpuszczam w niej masło.











Dodaję mąkę i mieszam dokładnie aż masa zrobi się jednolita i będzie odchodzić od ścianek garnka.











Odstawiam masę aż przestygnie i dodaję jaka (masa musi być na tyle chłodna żeby jajka się nie zcięły).










Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej mikserem żeby nie było żadnych grudek.











Szprycą lub łyżką nakładam podłużne porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, ąz będą złociste.









W międzyczasie siekam orzechy.












Gotowe eklerki odstawiam do wystygnięcia...











... i kroję wzdłóż na pół.












W kąpieli wodnej rozpuszczam tabliczkę czekolady.











Górne połówki eklerek maczam w czekoladzie i orzechach.











Smietankę ubijam z cukrem pudrem.












Na dolną częś eklerki nakładm ubitą śmietanę i pokrojone w plasterki truskawki a następnie przykrywam częścią z czekoladą i orzechami. Gotowe!












Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz