Lubię to

Burger śniadaniowy z Bruschettą


Bardzo sycące śniadanie z włoską nutą.



Potrzebujemy (na jedną porcję):
- jako
- bułka przenna
- dwa plasterki boczku
- plaster sera
- dwie kromki chleba
- garść pomidorów koktajlowych
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- oliwa
- ocet balsamiczny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- foremka żeby jajko się nie rozlało na patelni (ja używam puszki po chałwie z odciętym dnem)

Bruschetta

Pomidorki kroję na cząstki












Wrzucam do miseczki, dodaję poszarpane listki bazylii, szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu, trochę oliwy i octu balsamicznego i delikatnie mieszam.









Kromki chleba nacieram wyciśniętym ząbkiem czosnku, smaruję masłem i odkładam na bok.











Burgery

Boczek smażę z obu stron aż będzie chrupiący.













W międzyczasie kroję bułkę na pól i kładę plaster sera.













 Na ser układam usmażony boczek.













Do szklanki wbijam jajko, dodaję odrobinę soli i pieprzu (można dosypać ziół, ja wrzuciłem trochę świeżego majeranku).












Całość dokładnie mieszam.














Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i stawiam foremkę do której wlewam roztrzepane jajko.
Gdy spód już się zetnie ostrożnie odcinam jajko od ścianek foremki, którą odkładam na bok i obracam powstały omlecik na drugą stronę.









Dokładnie usmażone jajko kładę na boczek.













Do nagrzanego piekarnika wkładam przygotowane kromki chleba.

















Gdy zaczną się rumienić dokładam burgera tylko żeby się lekko podgrzał.








 



Na gotowe grzanki nakładam pomidorki i Bruschetta gotowa.


















Burgery są gotowe gdy ser lekko się rozpuści a bułki są ciepłe.
Można do środka dodać trochę pomidorów z Bruschetty, majonez,ketchup lub co kto lubi.









Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz