Lubię to

Zrazy Wołowe z Brązowym Ryżem i Modrą Kapustą


Dziś w Obiadotece gościmy Kuchnię Polską w najlepszym wydaniu :D



Potrzebujemy:
- szynka wołowa ok 0,5 kg (z takiej ilości wyjdzie 4-6 zrazów)
- 20 dkg wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
- musztarda
- cebula
- 200g brązowego ryżu
- kapusta czerwona
- cytryna
- ocet winny
- olej
- bulionetka/kostka rosołowa
- rodzynki
- sól
- pieprz
- cynamon
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- mąka
- wykałaczki

Mięso kroję na plastry grubości 1cm, rozbijam dokładnie tłuczkiem, solę i pieprzę z obu stron. Większe kawałki dzielę na pół.










Boczek, ogórki i cebulę kroję na plastry.











Mięso smaruję musztardą z jednej strony.











Na mięsie układam pokrojony boczek, ogórki i cebulę.










Ostrożnie zawijam i spinam wykałaczkami.











Oprószam dokładnie mąką...












...obsmażam dokładnie z każdej strony...













...i układam w garnku.











Zalewam wodą, wrzucam kostkę rosołową i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.










Ryż gotuję wg instrukcji na opakowani (ok. 30 minut).










Kapustę siekam, wrzucam do garnka, dodaję kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, solę, pieprzę, wyciskam jedną cytrynę, dodaję trochę octu winnego, garść rodzynek i posypuję cynamonem. Podlewam wodą i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem aż zmięknie.






Gotową kapustę przekładam do miski i odstawiam.











Ugotowany ryż odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję łyżkę masła i mieszam aż się rozpuści. Przykrywam i odstawiam.









Gotowe zrazy wykładam na deskę.











Sos z gotowania zrazów stawiam na dużym ogniu, dodaję łyżkę mąki i gotuję ciągle mieszając aż zgęstnieje.









Układam na talerzu, zrazy i ryż polewam sosem i gotowe.














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz