Lubię to

Risotto z Kurczakiem


Proste Risotto, które nie może się nie udać.



Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 pierś kurczaka
- pół pęta kiełbasy
- 2 cebule dymki
- dwa ząbki czosnku
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 papryka
- suszone pomidory
- łyżka masła
- kostka rosołowa
- łyżka oleju
- zioła prowansalskie
- curry
- sól
- pieprz
- trochę świeżej pietruszki



Pierś kurczaka kroję w kostkę.













Przekładam do miski, dodaję zioła prowansalskie, curry, wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę oleju,sól i pieprz.











Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki.













Dymkę siekam w kostkę.














W garnku rozpuszczam łyżkę masła i smażę chwilę cebulę (tylko żeby się zeszkliła).











Wsypuję ryż i smażę razem z cebulą mieszając cały czas aż zrobi się szklisty (brzegi ziarenek będą półprzezroczyste).










Wlewam dwie szklanki wody, dodaję kostkę rosołową i gotuję na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.











W międzyczasie kiełbasę kroję na kawałki...












... i obsmażam na patelni.














Kiełbasę przekładam do miseczki a na patelnie wrzucam kurczaka, dokładnie obsmażam i odkładam razem z kiełbasą.











Paprykę i suszone pomidory kroję w kostkę...


























Gdy ryż "wypije" połowę płynu dorzucam paprykę z suszonymi pomidorami i gotuję mieszając aż papryka lekko zmięknie.



























Dodaję kurczaka z kiełbasą i ciągle mieszając gotuję aż płyn się całkowicie zredukuje (wtedy ryż powinien być gotowy, jeśli na tym etapie jest jeszcze twardy, dolewam wody i gotuję dalej).























Pomidorki kroję na połówki.














Szczypior z dymki siekam na paski długości ok 1,5-2cm.











Dorzucam do garnka, ostrożnie mieszam żeby nie rozgnieść pomidorków i podgrzewam całość ok 2 minuty.











Pietruszkę kroję na spore kawałki.













Risotto przekładam do miseczki, posypuję pietruszką i gotowe.














Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz