Lubię to

Pieczony Łosoś z zapiekanymi ziemniaczkami


Mój rybny debiut. Łosoś z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami i miksem sałat z glazurowaną marchewką w sosie miodowo musztardowym.





Potrebujemy:
- filet z łososia (po 125g porcja)
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- pomidor
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- pieprz młotkowany
- mix sałat (kupiłem gotowy - rukola z botwinką)
- miód
- dwie łyżki musztardy
- ocet balsamiczny
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól
- majeranek

Pietruszkę drobno siekam.











Rybę nacieram z obu stron wyciśniętym czosnkiem, solę, posypuję młotkowanym pieprzem i posiekaną pietruszką, polewam odrobiną soku z cytryny. Odstawiam na przynajmniej pół godziny.









W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je wzdłuż na ćwiartki.










Gotuję aż zmiękną, przekładam na blachę, polewam oliwą, posypuję majerankiem i solą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.









Marchew kroję na talarki.











Każdy kawałek ryby przekładam na osobny kawałek folii aluminiowej posmarowanej oliwą , obkładam pokrojoną marchewką, zawijam i wstawiam do piekarnika z ziemniaczkami na ok. 15 minut.

























Sałatka
Marchew kroję w słupki.











Wrzucam do garnka, podlewam trochę wodą i gotuję aż zmięknie.











Gdy marchew jest miękka a woda prawie cała wyparowała dodaję łyżkę miodu i trzymam na ogniu mieszając aż sos zgęstnieje.










Przekładam na talerz i odstawiam do ostygnięcia.











W szklance mieszam musztardę z łyżką miodu, łyżeczką octu balsamicznego i łyżką oliwy.














Do miski przekładam mix sałat, dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, glazurowaną marchew, polewam sosem i mieszam.









Po 15 minutach wyjmuję rybę z piekarnika, rozcinam folię i wstawiam z powrotem na 5 minut.










Wyjmuję ziemniaki rybę z piekarnika, układam na talerzu, obok kładę ćwiartki cytryny do skropienia ryby, dodaję sałatkę i gotowe.












Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz