Lubię to

Omlet z serem


Idealny na śniadanie zamiast jajecznicy.



Potrzebujemy (na dwie porcje):
- 5 jajek
- boczek wędzony (może być kiełbasa lub wędlina)
- cebula (ja miałem tylko szalotkę)
- ser żółty
- tymianek
- sól
- pieprz
- masło




Boczek kroję na paski, cebulkę siekam w kostkę, ser ucieram na tarce.










Na patelnię wrzucam boczek, gdy wytopi się tłuszcz dorzucam cebulkę i smażę aż się zeszkli.










do miseczki wbijam jajka, dodaję posiekany tymianek, sól i pieprz.










Mieszam dokładnie i dodaję starty ser.











Na patelnię z boczkiem i cebulą wrzucam łyżkę masła i jak się rozpuści wlewam jajka.











Gdy spód zacznie się ścinać, podważam delikatnie przy brzegu i przechylam patelnię żeby surowa masa wlała się w to miejsce. Powtarzam z kilku stron patelni aż na wierzchu nie będzie już prawie surowych jajek.







Ostrożnie przewracam omlet na drugą stronę i smażę jeszcze kilka minut.










Omlet dzielę na pół, przekładam na talerze i gotowe!
















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz