Lubię to

Chow Mein na sposób Obiadoteki


Przedstawiam moją wersję Chow Mein, dania kuchni chińskiej.



Potrzebujemy:
- szynka wieprzowa ok. 40dkg
- makaron pszenny 200g
- duża garść grzybów mun
- por
- trzy małe marchewki
- mała papryka
- ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy pięć smaków
- łyżeczka oleju sezamowego
- trzy łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- imbir
- pieprz
- opcjonalnie sezam



Szynkę kroję na cienki paski.











W miseczce łączę sos sojowy z olejem sezamowym, imbirem, słodką papryką i pieprzem.










Wrzucam pokrojone mięso, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na pół godziny.










Grzyby Mun kruszę na mniejsze kawałki i wsypuję do miski.










Zalewam wrzątkiem i odstawiam aż spęcznieją.











Marchew i paprykę kroję w paski, pora na talarki.











Do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucam makaron pszenny.










Gotuję wg instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty), odcedzam, przelewam zimną wodą przekładam z powrotem do garnka, polewam odrobiną oleju, mieszam i odstawiam.








Na rozgrzanego woka wlewam łyżkę oleju i dodaję wyciśnięty ząbek czosnku. Smażę ok 1 min. ciągle mieszając żeby się nie przypalił.









Wrzucam mięso i smażę na dużym ogniu mniej więcej 3 minuty ciągle mieszając.










Mięso odkładam do miski, na woka wlewam łyżkę oleju i wrzucam warzywa. Smażę tak samo 3 minuty ciągle mieszając.









Szybko odcedzam grzyby, nie wylewając wody w której się moczyły.










Zmniejszam ogień, warzywa przesuwam na ścianki woka, na środek wrzucam mięso i grzyby, podlewam odrobiną wody, w której się moczyły.
Całość możemy posypać sezamem, ja oczywiście zapomniałem...









Przykrywam i duszę jakieś 7 minut aż marchew będzie na wpół miękka.










Zdejmujemy przykrywkę zwiększamy ogień i mieszamy aż płyn odparuje.










Dodajemy makaron i mieszamy jeszcze chwilę aż się podgrzeje.










Przekładam do miseczki i gotowe.















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz