Lubię to

Polędwica Wieprzowa część I - Roladki z Polędwicy z Suszonymi Pomidorami i Gorgonzolą na Blinach Ziemniaczanych

Dzisiaj jedno z najdelikatniejszych mięs - polędwiczka wieprzowa



Potrzebujemy:
- pół polędwiczki wieprzowej
- szynka parmeńska w plastrach
- ćwierć kg ziemniaków
- suszone pomidory w zalewie
- ser gorgonzola
- ćwierć kg ziemniaków
- 2 jajka
- 50 ml śmietany
- 50g mąki
- ząbek czosnku
- kilka listków bazyli
- ząbek czosnku
- masło klarowane (przepis) lub olej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz


Ziemniaki gotuję w mundurkach.












Polędwiczkę kroję na plastry grubości 1cm i rozklepuję ręką (polędwica jest zbyt delikatna na tłuczek).








Nacieram odrobiną soli, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.










Na polędwiczkach układam suszone pomidory (okazało się że moje były w zalewie z kaparami co tylko wyszło na korzyść :D) i trochę gorgonzoli.









Każdą zawijam w plaster szynki parmeńskiej.











Smaruję olejem z zalewy pomidorów i układam w naczyniu żaroodpornym, wciskam pomiędzy roladki kilka liści bazylii. Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 10 minutach zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 10 minut.






Ugotowane ziemniaki obieram...











...tłukę na miazgę...











...dodaję mąkę, jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową...










...i dokładnie mieszam.
Wprawne oko zauważy, że z podane na początku ilości nie zgadzają się z tymi na zdjęciach, otóż ja zrobiłem z 0,5kg ziemniakw i analogicznie mąki i jajek też użyłem dwa razy więcej ale jest to zdecydowanie za dużo do takiej ilości roladek.











Na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżkę masła klarowanego i smażę bliny.










Gdy się już ładnie zrumienią z obu stron przekładam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby ociekły z tłuszczu.












Na patelnię po blinach wrzucam łyżkę masła klarowanego i czubatą łyżkę sera gorgonzola.
Zdejmuję z ognia i mieszam aż ser się rozpuści.









Wyjmuję z piekarnika polędwiczki.











Kładę na talerzu blinę i roladki które polewam sosem z patelni. Okazało się że mam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych, więc kroję je na pól, polewam oliwą i octem balsamicznym i posypuję poszarpanymi liśćmi bazylii. Gotowe!










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz