Lubię to

Piersi Kaczki w Sosie Miodowo-Balsmicznym z Opiekanymi Ziemniaczkami

Zapraszam na pyszną kaczkę. Danie nie jest tak skomplikowane jak się wydaje a efekt powalający!





Potrzebujemy:
- 2 piersi kaczki
- 4-5 ziemniaków
- 1 pomarańcza
- jedno jabłko
- ząbek czosnku
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- majeranek (świeży lub suszony)
- rozmaryn (najlepiej świeży)
- przyprawa chili lub drobno posiekana papryczka chili
- imbir
-oliwa
-sól i pieprz
- masło klarowane (ew. olej)










Piersi od tłustej strony nacinam w kratkę (aż do mięsa) i nacieram solą i pieprzem.










W miseczce łączę miód, ocet balsamiczny, odrobinę oliwy, wyciskam ząbek czosnku, dodaję chili, trochę imbiru, sól i pieprz. Dokładnie mieszam i sprawdzam "na smak" czy czegoś nie brakuje








Do marynaty wkładam piersi, przykrywam i wstawiam do lodówki. Powinny się marynować przynajmniej 2-3 godziny. Ja trzymałem je mniej więcej 30 godzin :D








Ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję ale nie do miękkości. Zdejmuję je z ognia gdy są prawie gotowe.









Świeży majeranek dokładnie siekam.











Ziemniaki wykładam na blachę, polewam oliwą i posypuję majerankiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni aż się ładnie zrumienią.
W połowie pieczenia przerzucam ziemniaki żeby równomiernie się opiekły.







Tak wyglądają po upieczeniu :)












Kaczkę kładę na zimną patelnię tłuszczem do dołu i włączam ogień. smażę ok 4-5 minut aż tłuszcz się wytopi.

W międzyczasie kroję pomarańczę na plastry...
...układam na dnie naczynia żaroodpornego...
...i zalewam marynatą, która została w misce po kaczce.









Kaczkę na patelni obracam i smażę jeszcze ok. 2 minut.










Piersi przekładam na pomarańczę tłustą częścią do góry, zalewam sosem z patelni, kładę na wierzch po gałązce świeżego rozmarynu i wkładam do piekarnika na 8 minut, następnie przykrywam i trzymam w piecu jeszcze ok 7 minut (można sprawdzić czy są gotowe nacinając jedną, powinna być lekko różowa w samym środku).





Gdy wszystko się piecze, kroję jabłko na plastry i wycinam gniazda.










Nacieram solą, pieprzem i majerankiem.











Na rozgrzaną patelnie daję łyżkę masła klarowanego (przepis na masło klarowane) i smażę plastry jabłka na złoto.









Gotową kaczkę przekładam na deskę i daję odpocząć kilka minut a następnie kroję w plastry.























Na talerzu układam na przemian upieczone plastry pomarańczy i usmażonego jabłka, obok kaczkę i ziemniaczki. Kaczkę polewam sosem z pieczenia i gotowe!
Polecam z czerwonym wytrawnym winem, najlepiej włoskim z regionu Pugli.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz