Lubię to

Łopatka wieprzowa z Ryżem sezamowym i Caprese

I znowu obiad z lenistwa, przegląd lodówki bo do sklepu za daleko...



Potrzebujemy:
- łopatka wieprzowa ok. 0,5 kg
- ryż 200g
- 3 łyżki sezamu
- cebula
- pomidor
- mozarella
- czosnek
- oliwa
- ocet balsamiczny
- łyżka masła
- curry
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- łyżeczka oleju sezamowego


 Mięso i cebulę kroję na spore kawałki.













Przerzucam do miski, dodaję dwie łyżki oliwy, wyciśnięty żabek czosnku, słodką paprykę, zioła prowansalskie sól i pieprz. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki.









Dwie saszetki ryżu gotuję osolonej wodzie z dodatkiem curry.










Na rozgrzanej patelni prażę ziarna sezamu uważając żeby się nie przypaliły bo będą gorzkie. pod koniec dodaję trochę oleju sezamowego i jeszcze chwilę trzymam na patelni dokładnie mieszając.








Uprażony sezam przesypuję do miseczki i na razie odstawiam.










Pomidora i mozarellę kroję na plastry.











Układam na przemian na talerzu, solę, pieprzę, skrapiam oliwą i polewam trochę octem balsamicznym.










Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę mieszając co jakiś czas żeby cebula się nie spaliła.











Ugotowany ryż odsączam, wrzucam do garnka dodaję łyżkę masła i uprażony sezam.










Mieszam na wolnym ogniu aż masło się całkowicie rozpuści.










Wszystko układam na talerzu obok pomidorów i gotowe.















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz