Lubię to

Kurczak z Puree ziemniaczanym i Coleslawem


Dzisiaj z małym poślizgiem sobotni obiad. Szybki, prosty i smaczny :D



Potrzebujemy:
- 2 piersi kurczaka
- 5-6 ziemniaków
- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła
- 1/3 szklanki mleka
- jogurt naturalny
- dwie łyżki majonezu
- łyżka octu
- łyżka cukru
- słodka papryka
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa


Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, czyli w skrócie - gotuję ziemniaki.










Marynata:
Ucieram trzy ząbki czosnku z dwiema łyżkami oliwy, słodką papryką solą, pieprzem i majerankiem.









Lekko rozbijam grubszą część filetów i nacieram je dokładnie z obu stron marynatą.
Przykrywam folią i odstawiam do lodówki.

Coleslaw:
W dużej misce dokładnie mieszam mleko z majonezem, cukrem i octem. lekko solę i pieprze dla smaku.









Marchewki ścieram na grubych oczkach.

















Pół kapusty siekam w kostkę razem z cebulą.


Wszystko przesypuję do miski, w której wcześniej przygotowałem sos i dokładnie mieszam

Kurczaka wyjmuję z lodówki i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Smażę dokładnie z obu stron aż po przekrojeniu nie będzie różowy.















W międzyczasie ubijam
ziemniaki z masłem
i jogurtem.












I gotowe :P

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz