Lubię to

Gulasz z racuszkami gryczanymi


Dzisiaj coś czego nigdy wcześniej nie robiłem a teraz szczerze polecam!



Potrzebujemy:
- 0,5kg łopatki wieprzowej
- 200g kaszy gryczanej
- papryka
- pomidor
- cebula
- 2 ziemniaki
- ząbek czosnku
- jajko
- kostka rosołowa
- mąka
- olej
-2 liście laurowe
- majeranek



Mięso kroję w kostkę, solę, pieprzę, oprószam mąką i dokładnie mieszam.

Obsmażam dokładnie z każdej strony na patelni.













Całość razem z sosem z mięsa przekładam do garnka, podlewam wodą i przykrywam. Dusze na wolnym ogniu ok 15-20 minut.








W międzyczasie do gotującej się wody w drugim garnku dodaję kostkę rosołową i wrzucam kaszę. przykrywam i gotuję na wolnym ogniu wg instrukcji na opakowaniu.
Siekam cebulę na grubą kostkę.


Paprykę również kroję na grubą kostkę












Parzę pomidora.













Obieram go ze skóry.











I kroję w grubą kostkę :D













Wszystko pokrojone w grubą kostkę wrzucam do mięsa, dodaję liście laurowe, majeranek, sól i pieprz.












Przykrywam i duszę aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie, oczywiście co jakiś czas mieszam.










 Ziemniaki obieram...

...i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Kaszę, starte ziemniaki, jajko, wyciśnięty ząbek czosnku i ok 50g mąki wrzucam do jednego naczynia...










...i dokładnie mieszam. dodaję sól i pieprz do smaku.











W między czasie zdejmuję pokrywkę z gulaszu żeby nadmiar płynu odparował i wszystko trochę zgęstniało.













Na rozgrzany na patelni olej nakładam łyżką mieszaninę kaszową formując placki.

Smażę na złoto z obu stron i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby obciekły z tłuszczu.











Kładę dwa racuchy na talerz, polewam gulaszem i gotowe ;P
















Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz