Lubię to

Focaccia



Przepis na prośbę Michała z facebooka.
Prosty w wykonaniu ale czasochłonny.



Potrzebujemy:
- 250g mąki
- paczka suchych drożdży
- 150 ml letniej wody
- oliwa
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- sól morska
- tymianek
- rozmaryn
- sól







Mąkę, wodę, drożdże, łyżkę oliwy i łyżeczkę soli łączę w misce i dokładnie wyrabiam.
























Przekładam na blat oprószony mąką i wałkuję na grubość niecałego centymetra.











Przekładam na blachę wysmarowaną oliwą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 30 min.










Gdy ciasto podrośnie lekko wciskam w nie oliwki i pomidorki, posypuję solą morską i ziołami, znowu przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.









Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut i gotowe! Świetnie smakuje skropiona oliwą czosnkową.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz