Lubię to

Domowy makaron w sosie śmietanowym

Dzisiaj nie idę na łatwiznę ale tylko dlatego, że nie chce mi się iść do sklepu :D
Przedstawiam danie z tego co akurat miałem w kuchni.




Najpierw makaron
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mąki
- 5 jaj
- sól















Łączę mąkę z jajkami i dodaję mniej więcej łyżeczkę soli i dokładnie wyrabiam ciasto (tzn mikser to robi)
 









Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20 minut (w międzyczasie robię sos, o którym dalej)













Ciasto dzielę na dwie połowy, jedną zawijam w folię spożywczą żeby nie obeschło, drugą wykładam na opruszony mąką blat i wałkuję na grubość ok 0,5 mm.












Rozwałkowane ciasto posypuję mąką i zawijam w rulon. Kroję na równe kawałki grubości ok 0,5cm. Wszystko powtarzam z drugą połową ciasta.











Powstałe roladki rozwijam i kładę na blachę.















Teraz czas na sos śmietanowy.
Potrzebujemy:
- śmietana 18%
- mięso (ja akurat miałem karkówkę ale może być filet z kurczaka, polędwica czy co kto lubi/ma)
- cebula
- czosnek
- gorczyca
- oliwa
- sól
- pieprz
zioła prowansalskie






Cebulę i mięso kroję w kostkę.











Przekładam do miski, dodaję łyżkę oliwy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i dokładnie mieszam.














Przekładam na rozgrzaną patelnie i obsmażam z każdej strony. Później zmniejszam ogień, przykrywam i pozwalam się dusić aż mięso zmięknie.











 Dodaję śmietanę, wyciskam ząbek czosnku i wsypuję gorczycę (mniej więcej płaską łyżeczkę). Wszystko razem trzymam na średnim ogniu co chwila mieszając aż śmietana zgęstnieje. Można dodać jeszcze pieprzu i soli ale a jestem zwolennikiem doprawiania na talerzu.









Makaron wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody, i mieszam żeby się nie skleił. Trzeba pamiętać, że świeży makaron gotuje się błyskawicznie, dwie minuty i powinien być gotowy. Oczywiście nie gotuję wszystkiego tylko ok 1/3 mojej produkcji. Resztę zostawiam na blasze do wyschnięcia, będzie na później.









Makaron odlewam, wykładam na talerz i polewam sosem.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz