Lubię to

Błyskawiczna Zupa Serowa


Bardzo sycąca, bardzo smaczna, bardzo łatwa i przede wszystkim bardzo szybka :)





Potrzebujemy:
- 5 trójkącików serka topionego
- boczek wędzony ok. 200g
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- masło klarowane (przepis)
- pół bagietki




Boczek kroję na paski i podsmażam na patelni.

























Cebulę siekam na kostkę i dodaję do boczku. Czekam aż cebula zmięknie i dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, smażę jeszcze 3 minuty mieszając i odstawiam.
























Zagotowuję w garnku litr wody i wrzucam kostkę rosołową.










Gdy bulion jest gotowy wrzucam serki i mieszam aż się zupełnie rozpuszczą.










Gotuję na wolnym ogniu ok 10 minut, na koniec dodaję pieprz.










W międzyczasie kroję większą część bagietki w kostkę zostawiając dwie połówki w całości.










Na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżkę masła klarowanego i piekę grzanki aż będą złote.











To samo robię z połówkami bagietki.











Gdy są już ładnie zrumienione przekładam je na deskę i smaruję wyciśniętym ząbkiem czosnku.










Zupę nalewam do miseczki, posypuję grzankami, stawiam na talerzu, kładę obok grzanki czosnkowe i gotowe.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz