Lubię to

Burger z frytkami


Na pierwszy ogień proponuję delikatne przejście od jedzenia ulicznego do domowego, a więc Hamburger z frytkami.




Potrzebujemy:- ok.0,5 kg mięsa wołowego (ja wybrałem karkówkę ze względu na zawartość tłuszczu, dzięki czemu burgery nie będą suche)
- kilka plasterków boczku
- 3 plastry żółtego sera
- 4 duże ziemniaki
- 3 bułki (można kupić lub zrobić samemu)
- sałata, najlepsza będzie lodowa
- pomidor średniej wielkości
- 2 cebule
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
- olej/frytura
- ketchup
- majonez




Ziemniaki obieram, kroję wzdłuż na plastry a plastry na paski. Osobiście lubię grubsze niż tradycyjne.
Rozgrzewam w garnku olej i wrzucam ziemniaki. 












 W międzyczasie mielę mięso razem z jedną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Dokładnie wyrabiam i formuję burgery grubości ok 1 cm. Moje są kwadratowe ponieważ takie bułki kupiłem.
Jest też jeden extra bo mięsa miałem ok 750g :D
Burgery powinny być trochę większe od bułki (skurczą się nieco podczas smażenia).







 Nie posiadam koszyka do smażenia frytek, więc co jakiś czas je mieszam żeby się nie przypaliły od dna garnka.












 Burgery wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę ok 4 min z każdej strony.














 Kroję pomidora, cebulę, ser i przygotowuję liście sałaty.














Obok burgerów na patelnie wrzucam kilka plastrów boczku a na wierzch kładę przekrojone bułki, żeby się podgrzały.
Spodnią część bułki smaruję ketchupem, kładę burgera, ser, boczek, sałatę, pomidora, cebulę i przykrywam drugą częścią bułki posmarowaną majonezem.


Jak widzicie przygotowanie nie jest specjalnie pracochłonne a efekt końcowy dużo lepszy niż w popularnych jankeskich sieciówkach ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz